Terug naar de beginbladzijde....    

Geschiedenis 

 

Start Hauzendorfer en Zoon, op Weiver 25 te Westzaan, in 1948. 

Hauzendorfer en Zoon, al 60 jaar en drie generaties lang een op en top Westzaans bedrijf, en van vele markten thuis ook. De huidige eigenaar Otto hauzendorfer - kleinzoon van de stichter Hermann - presenteert zich als loodgieter, gasfitter en CV monteur, kortom een all-round installatiebedrijf. En dat is nog maar een deel van het “assortiment”. Verder doen we aan dakdekken, houden we ons bezig met rioleringswerken en zo af en toe ook nog wel eens een schoorsteen vegen. Het bedrijf is klein maar kerngezond.

Hermann Hauzendorfer - van oorsprong Oostenrijker - kwam op hele jonge leeftijd per toeval in de Zaanstreek terecht. Na het behalen van zijn smidsdiploma in Oostenrijk kwam hij weer terug naar Nederland om hier bij diverse bedrijven zijn vak uit te oefenen. Als laatste bij de Blauwsel in Westzaan, voor hij op het Weiver 27 voor zich zelf begon op 4 april 1948.

Van oorsprong was Hauzendorfer een smederij. De stichter Hermann was een vakman op dit gebied. Al snel repareerde hij van alles en nog wat, hij lapte pannen op, zette nieuwe bodems in wasketels en fabriceerde hij kachelpijpjes.
Rond 1955 kwam ook Hermann junior in het bedrijf en samen bouwden ze het bedrijf verder uit. Na de periode van de kolenkachel en onderhoud, kwam de oliekachel. Er zijn ook geisers gekomen die op “flessen gas” brandden die later, met de komst van het aardgas, werden omgebouwd. Van wassen bij de gootsteen naar een eigen douche, en de komst van de cv rond 1965 waren ook tijden voor het volgen van scholing. In deze tijd was het gaan naar school, na werktijd,naar Amsterdam voor het volgen van diverse opleidingen.
Mevrouw Hauzendorfer startte een winkel in huishoudelijke artikelen op Weiver 25, en dat werd een begrip in Westzaan, er was van alles te koop, van speelgoed tot kachels.  Ook voor 5 december en verjaardagen was er altijd wel wat te vinden voor een geslaagd cadeau.

In 1982 overleed Hermann Hauzendorfer senior en maakt Hermann junior de doorstart. In 1974 kwam Otto Hauzendorfer in het bedrijf en Hugo heeft ook nog een aantal jaren bij zijn vader en broer gewerkt.  Toen Hermann Hauzendorfer junior in 1995 overleed, heeft Otto Hauzendorfer het bedrijf voortgezet. De plek waar het is begonnen is nog steeds onze familieplek, waar voorheen de grootouders en ouders woonden, zijn wij, de derde generatie, vanaf 2003 op deze plek aanwezig.

Beginbladzijde    Bedrijfsgegevens     [Geschiedenis]     Product informatie